<h2>ΡΙΖΟΥΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ</h2><p>Ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος</p> <h2>ΡΙΖΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ</h2><p>Ογκολόγος</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.rizoulis-medical.gr/more2.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>ΡΙΖΟΥΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ</h2><p>Μικροβιολόγος</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.rizoulis-medical.gr/more3.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΛΙΠΙΔΙΩΝ

 

Tα λιπίδια είναι μια ετερογενής ομάδα ουσιών (λιπαρά οξέα, τριγλυκερίδια, χοληστερόλη και άλλα), που βρίσκονται στις ζωικές και φυτικές τροφές, και διακρίνονται σε κορεσμένα (γαλακτοκομικά, κόκκινο κρέας), μονοακόρεστα (ελαιόλαδο, φυτικά έλαια), πολυακόρεστα (φυτικά έλαια, ιχθυέλαια). Η διατροφική υπερκατανάλωση κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, οδηγεί σε παθήσεις που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση (στεφανιαία νόσος, αγγειακή εγκεφαλοπάθεια, περιφερική αγγειοπάθεια), ενώ συνήθως συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο).

ΑΙΤΙΑ  ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΗ & ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗ κυρίως από :

  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Παχυσαρκία
  • Υποθυρεοειδισμό
  • Νεφρωσικό σύνδρομο
  • Κατάχρηση αλκοόλ
  • Χολόσταση
  • Χρήση φαρμάκων